Om Eric

Efter trettio år som kritikerrosad artist i Sverige öppnar gotlandsfödde Eric Palmqwist dörren till nya delar av sitt konstnärskap. Hans målningar och konst!

Genom banden Monostar och EP:s Trailer Park och sedan som soloartist har Eric Palmqwist etablerat sig som en av landets främsta låtskrivare. Hans senaste skiva Värmen släpptes i vintras och sedan dess har han turnerat landet runt. Vart hans musik än leder är vägen kantad av hängiven publik och strålande recensioner.

När Eric Palmqwist berättar om sitt målande får han det att låta som en oväntad förälskelse. Sedan i våras har i stort sett all tid ägnats åt att måla. Han beskriver hur han blev "besatt och lyckligt manisk" av att uttrycka sig med sina palettknivar och penslar.

”Jag visste faktiskt inte att detta fanns inom mig, så det kom verkligen som en överraskning. Men de som har sett min konst verkar bli berörda, så jag antar att jag är något på spåren”, säger han

Han har fått sin konst klassificerad som "expressiv naivism" och "art brut".  Själv bryr han sig inte nämnvärt. "Jag gillar i och för sig att bryta mot alla former av regler. Jag gillar ju till exempel naivisterna Paul Klee och Slas och inspireras även mycket av särlingskonsten, eftersom det är en reaktion på den mer skolade konsten. Men samtidigt är jag rätt obrydd då jag ju kommer från musiken och tycker om lekfullheten i att inte veta hur man ska eller bör göra", säger han.

Eric Palmqwist låter ofta sin musik och sitt måleri flyta ihop.

"Det är lite som musik och text. Man kan jobba med kontrasterna mellan ljus och mörker, allvar och humor. Jag försöker måla med mitt vuxna barn. Det är nog utgångspunkten för all min musik och konst", säger Eric.